YPH Di Seminar Kemasukan Tahun 1 SRIH 2020

Skudai, 13 Julai 2019: Sekolah Rendah Islam Hidayah (SRIH) telah menganjurkan Seminar Kemasukan Tahun 1 bertempat di Dataran Amanah, SRIH.

Seminar ini ditujukan khas kepada ibubapa baru yang memohon kemasukan anak ke Tahun 1 sesi 2020 di SRIH.

Melalui seminar ini ibubapa diperkenalkan kepada falsafah, misi dan visi pendidikan Hidayah. Sejarah penubuhan, pembangunan dan perancangan masa depan sekolah juga dikongsikan. Peserta kemudiannya diterangkan sistem pengurusan sekolah.

 

Pengurus Besar Yayasan Pendidikan Hidayah (YPH), Tuan Haji Ahmadon Bakri yang juga merupakan ahli Lembaga Pengelola Hidayah (Pembangunan Fizikal) telah menerangkan sejarah 30 tahun penubuhan, pembangunan dan perancangan masa depan sekolah. Peranan dan fungsi YPH juga telah diterangkan.

SRIH telah membuka permohonan kemasukan Tahun 1 sesi 2020 sejak awal Mei 2019. Permohonan telah ditutup pada akhir bulan Jun 2019.

Sebanyak 319 permohonan Tahun 1 telah diterima. Dari jumlah ini, sebanyak 194 merupakan ibubapa baru dan 125 ibubapa lama. 

Pada sesi 2020 SRIH hanya menyediakan 6 kelas Tahun 1 dengan bilangan pelajar 36 orang setiap kelas. Ini menjadikan jumlah pelajar yang akan diterima masuk 216 orang sahaja.  

Saringan pelajar terpaksa dibuat. Pemilihan pelajar akan menggunakan sistem pemarkahan yang antaranya ialah kehadiran Seminar Kemasukan Tahun 1, ujian ringkas kepada pelajar dan sesi temubual dengan ibubapa.

Kongsikan di laman sosial anda

Haji Ahmadon Bakri

Haji Ahmadon Bakri

Haji Ahmadon Bakri adalah Pengurus Besar, Yayasan Pendidikan Hidayah. Memegang nilai menyemai empati, menabur bakti, Haji Ahmadon komited bersama pasukan YPH menyempurnakan amanah penderma melalui agihan yang bersepadu kepada golongan yang memerlukan.

Komen

Tabung Infaq Kebajikan dan Pendidikan

RM
tajaan minimum RM 20.00 untuk 2 orang.
Select Payment Method
Personal Info

NOTA PENGECUALIAN LHDN

Untuk mendapat pengecualian LHDN anda perlu mengisi nombor kad pengenalan anda (sekiranya derma peribadi) dan nombor SSM/ROS (sekiranya derma ini adalah bagi pihak syarikat).

Alamat juga perlu disertakan. Sekiranya derma peribadi, letakkan alamat sendiri dan sekiranya derma syarikat, letakkan alamat syarikat.

Terima kasih.

Donation Total: RM100.00