Sejarah Penubuhan

Yayasan Pendidikan Hidayah

gambar campus hidayah jb

Permulaan Perjuangan

Yayasan Pendidikan Hidayah (YPH)  ditubuhkan pada 10 Disember 2019. Baru berusia enam bulan. Namun latar belakang penubuhannya telah bermula sejak 30 tahun yang lalu.

Pada 1989 Sekolah Rendah Islam Hidayah (SRIH) telah ditubuhkan atas usaha beberapa ibu bapa. Mereka mahukan anak-anak mendapat pendidikan bersepadu, integrasi antara kurikulum Kementerian Pendidikan dan ilmu-ilmu asas Islam. SRIH bermula hanya dengan 12 orang pelajar di rumah teres di Skudai.

perhimpunan2

Mencari Tempat untuk Bertapak

Sambutan yang menggalakkan memaksa SRIH mencari tapak tetapnya sendiri dan mula berpindah ke kampus tetapnya, tanah seluas 2.5 ekar, pada tahun 1991 di Kg Sinaran Baru, Skudai, Johor.

Keperluan kepada penerusan tarbiah menyebabkan Sekolah Menengah Islam Hidayah (SMIH) pula ditubuhkan pada tahun 2005.

Ia kemudiannya diikuti dengan penubuhan SRIH Batu Pahat pada tahun 2015.

Ia akan disusuli pula dengan penubuhan SMIH Batu Pahat pada tahun 2020.

perhimpunan4

Mendaftar Sebagai Institusi Pendidikan Swasta

Demi memenuhi keperluan perundangan SRIH dan SMIH kemudiannya diadftarkan di bawah Pusat Pendidikan Hidayah Berhad (PPH).

PPH didaftarkan sebagai entiti yang tidak berorentasikan keuntungan. SRIH dan SMIH didaftarkan sebagai sekolah Islam swasta dengan Kementerian Pendidikan Malaysia dan Jabatan Agama Islam Negeri Johor.

lima bintang

Mendaftar Sebagai Institusi Pendidikan Swasta

Dengan misi untuk menjadi sekolah Islam swasta unggul pada tahun 2020, SRI dan SMI Hidayah berusaha menjadi sekolah agama yang ditadbir dengan professional.

Kesan daripada usaha berterusan untuk sentiasa menambah baik kualiti pendidikan Hidayah, maka pada tahun 2016, Hidayah telah diiktiraf sebagai sekolah 5 bintang berdasarkan Standard Kualiti Institusi Pendidikan Swasta (SKIPS), Kementerian Pendidikan Malaysia.

ruang pelbagai aktiviti

Berkembang Hingga Murid Lebih 2,247 Orang

Kini (2019), Hidayah memiliki 180 orang guru, mendidik 2,247 murid dengan dibantu oleh 59 kakitangan bukan akademik. Bermula dengan tanah 2.5 ekar kini berkembang menjadi 13 ekar hasil wakaf dan derma orang ramai. Sekolah Islam Hidayah Batu Pahat pula beroperasi di atas tapak 10 ekar yang telah diwakafkan kepada Hidayah.

debat 2

Melonjak Dalam Pelbagai Arena

Kurikulum integrasi di Hidayah menyediakan system pendidikan Islam disusun dengan sistem yang berprestasi tinggi. Ia disulam dengan kokurikulum yang membolehkan pelajar mengasah bakat kepimpinan. Hidayah menonjol dalam arena perdebatan tanahair. Telah menjuarai perdebatan IIUM Interschool Debating Championship beberapa kali dalam kategori Bahasa Melayu, Bahasa Arab dan Bahasa Ingeris.

Hidayah juga menonjol dalam arena sukan memanah dan telah mewakili negeri Johor ke SUKMA 2016. Terbaru, pemanah-pemanah Hidayah telah menjuarai pertandingan memanah peringkat antarabangsa di Singapura.

.

pelajar perempuan smih2

Hasil Sumbangan Kepada Hidayah

Hasilnya ramai alumni Hidayah yang telah melebihi 2,000 orang, kini berkhidmat dalam berbagai lapisan masyarakat dan pentadbiran negara.

Bermula daripada penubuhannya sehingga kini, Hidayah bergantung sepenuhnya kepada sumbangan orang ramai dan yuran pelajar.  Daripada kos pembelian tanah, pembinaan bangunan hinggalah kos operasi.

Alhamdulillah,  Hidayah tetap terus berkembang pesat menerajui pendidikan holistik berteraskan Islam.

srih-bp-4-tingkat

Hasil Sumbangan Kepada Hidayah

Kini, Yayasan Pendidikan Hidayah telah tertubuh. Tujuan utama penubuhannya bagi mengumpul dana untuk menyediakan kemudahan prasarana dan bantuan pendidikan kepada Sekolah Islam Hidayah terutamanya dan masyarakat yang memerlukan tapi berpotensi amnya.

Menuju ke Hadapan

Terkini, terdapat lima projek besar yang memerlukan bantuan orang ramai. Ia tersenarai di link berikut. Kami sangat mengalu-alukan sumbangan anda.

Derma boleh dibuat menggunakan FPX, JomPAY atau Kredit Kad.

Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.
Surah Al-Baqarah: 261