Asrama Banin

Kisah bermula apabila dua orang sahabat ketika bersama-sama di tingkatn 5 di sebuah sekolah asrama penuh dalam negara telah bercita-cita untuk berkongsi membuka perniagaan. Ketika itu mereka bernazar “Jika kita berjaya dalam perniagaan, kita akan dermakan RM1juta”

Masa pun berlalu. Selepas keluar dari alam persekolahan, merek memulakan perniagaan. Tahun demi tahun perniagaanya berkembang dan akhirnya berjaya. Maka mereka pun ingin melaksanakan nazar yang telah dibuat ketika mereka di tingkatan 5 dahulu.

Mereka pun mula mencari tempat yang dirasakan sesuai untuk melaksanakan nazarnya. Satu demi satu tempat dicari namun mereka masih tidak berpuas hati.

Akhirnya, melalui usaha sepupu salah seorang di antara  mereka, maka bertemulah mereka  dengan Sekolah Islam Hidayah. 

Urusan pun dibuat. Mereka dijemput datang ke Sekolah Islam Hidayah Johor Bahru. Pembentangan berkaitan sejarah pembangunan, operasi, misi dan visi sekolah telah dikongsikan.

Selesai pembentangan, salah seorang di antara mereka membuat ucapan balas.  Di akhir ucapannya dia mengatakan “..setelah 3 tahun pencarian dibuat maka kami berpuas hati untuk melaksanakan nazar derma RM 1 juta kami kepada Sekolah Islam Hidayah..”.

Derma itu kemudiannya telah digunakan untuk membina Asrama Banin (lelaki), Sekolah Menengah Islam Hidayah, Johor Bahru. Semoga keberkatan Allah sentiasa melimpahi rezeki dan kehidupan mereka berdua.

Kongsikan di laman sosial anda

Haji Ahmadon Bakri

Haji Ahmadon Bakri

Haji Ahmadon Bakri adalah Pengurus Besar, Yayasan Pendidikan Hidayah. Memegang nilai menyemai empati, menabur bakti, Haji Ahmadon komited bersama pasukan YPH menyempurnakan amanah penderma melalui agihan yang bersepadu kepada golongan yang memerlukan.

Komen

RM
tajaan minimum RM 20.00 untuk 2 orang.
Select Payment Method
Personal Info

NOTA PENGECUALIAN LHDN

Untuk mendapat pengecualian LHDN anda perlu mengisi nombor kad pengenalan anda (sekiranya derma peribadi) dan nombor SSM/ROS (sekiranya derma ini adalah bagi pihak syarikat).

Alamat juga perlu disertakan. Sekiranya derma peribadi, letakkan alamat sendiri dan sekiranya derma syarikat, letakkan alamat syarikat.

Terima kasih.

Donation Total: RM100.00