SELAMATKAN KELUARGA

JULI IDAYU

The form is not published.

Sedekah subuh. Dapat kecuali cukai pendapatan 10 %. Bantu kebajikan fakir miskin, anak yatim, pembelajaran tahfiz dan memperkasakan pendidikan Islam.
Sila klik untuk semak di LHDN
YAYASAN PENDIDIKAN HIDAYAH
No akaun Bank Muamalat:
01020005432712
Rujukan Bank-In: INFAQ

Pada 2 Mei 2021, kira-kira jam 5 petang, kami menerima pesanan berikut.

Pada 3 Mei 2021, kira-kira jam 11 pagi, kami membuat lawatan rumah berkenaan di kawasan Plentong, Johor. Tujuan lawatan untuk  membuat pengesahan dan bantuan awal. Apa yang didapati sangat mengejutkan.

Semua gambar yang disiarkan adalah dengan kebenaran Puan Juli Idayu.

Puan Juli Idayu (bertudung hitam)  seorang ibu tunggal, bercerai dengan suaminya 2 tahun lepas. Mempunyai 9 orang anak dari umur 16 tahun yang sulong, hinggalah 4 tahun yang bongsu. Tujuh lelaki dan dua perempuan. Dua daripada anaknya tinggal di Negeri Sembilan. Bertudung pink ialah ibu Puan Juli Idayu.

Puan Juli Idayu hanya menjual kerepek untuk menyara keluarga. Hanya mampu menyewa binaan batu blok tidak sempurna, bentuk kotak, tanpa bilik air dan dapur, dengan sewa RM180 sebulan. Akibat uzurnya binaan dan kemiskinan, bumbung yang tidak sempurna hanya mampu menggunakan canvas sebagai atap.

Dilihat dari dalam, atap canvas juga sudah bocor dan sangat uzur. Bila hujan, air mencurah masuk. Kawasan keliling rumah tanpa saliran, menyebabkan sering berlaku banjir bila hujan lebat. Di waktu panas terik pula, rumah berbahang dan sangat panas tanpa aliran udara yang sempurna.

Dalam binaan kotak itulah, mereka sekeluarga tinggal (Puan Juli bersama 7 anaknya). Di situlah dapur, bilik tidur, ruang tamu dan segala-galanya. Tiada bilik air atau ruang membasuh pinggan mangkuk.

Di sinilah bilik air dan ruang membasuh pinggan mangkuk – sebahagian ruang di tepi luar bangunan. Tandas pula di bangunan lain, berkongsi dengan jiran mereka.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.  Di sebalik kepesatan pembangunan dan kemewahan hidup, ada insan yang terus bergelut dalam kemiskinan dan kesempitan hidup.

Sempena Ramadan penuh barakah ini, Yayasan Pendidikan Hidayah melalui Tabung Infaq Ramadan 2021, mengajak anda sekAlian bersama-sama menyelamatkan Keluarga Juli Idayu

TABUNG INFAQ
KEBAJIKAN DAN PENDIDIKAN

Infaq Ramadan

10 RAMADAN TERAKHIR. TIADA CAS TAMBAHAN DIKENAKAN.

NOTA PENGECUALIAN CUKAI LHDN

Bagaimanakah Infaq anda akan disalurkan

Bantuan Raya

Bantuan pakaian, makanan, kewangan

Baiki Motor

Bayarkan kos betulkan motor yang rosak.

Pindah Rumah

Carikan rumah sewa baru yang sempurna.

Pendidikan

Anak-anak dapat ke sekolah

Cari Rezeki

Bantu untuk cari pendapatan sendiri.

Kebajikan

Menjaga kebajikan dan kesihatan keluarga

antara yang menerima

bantuan yayasan

MAKLUMAN

Infaq minima RM20

Untuk mengambil kira kos pengurusan, nilai minima Infaq Iftar ialah 2 pek bersamaan RM20.

Harap maklum