SELAMATKAN KELUARGA KALSOM

Mereka hidup bertiga, ibu dan 2 anak lelaki. Suami telah meninggal dunia. Puan Kalsom juga baru kehilangan seorang anak lelakinya tahun lepas kerana sakit saraf. Ketika ini mereka hanya mampu menyewa bilik, berkongsi rumah dengan keluarga yang beragama Budha. Dua ekor anjing berkeliaran dalam rumah.

Kini Puan Kalsom sakit buah pinggang dan tidak mempu bekerja. Kerana sering menjaga ibu yang sakit, kini anak sulong pula dibuang kerja. Kita merancang untuk memindahkan mereka ke rumah yang lebih bersih untuk beribadah. Puan Kalsom yang dirawat dialisis buah pinggang juga memerlukan persekitaran yang bersih. Menyedihkan, mereka kini berkongsi ruang dapur dan masak bersama keluarga Budha. Mari kita selamatkan keluarga Kalsom.

YAYASAN PENDIDIKAN HIDAYAH
No akaun Bank Muamalat:
01020005432712
Rujukan Bank-In: KALSOM
Sukarelawan Yayasan Pendidikan Hidayah telah membuat lawatan untuk mengetahui lebih mendalam penderitaan yang dialami oleh Keluarga Puan Kalsom.
Selamatkan keluarga Kalsom. Mereka kini menyewa bilik, berkongsi rumah dengan keluarga Budha. Anjing berkeliaran. Dapur masak pula berkongsi.
Keluarga Kalsom menyewa sebuah bilik di rumah teres 4 bilik berkongsi dengan keluarga Agama Budha yang membela 2 ekor anjing, yang keluar masuk kawasan rumah. Tidak sesuai untuk seorang muslim menunaikan Ibadah yang bersih. Perlu dibantu segera perpindahan rumah mereka ini. Sewa sekarang, Sebulan RM350.
Puan Kalsom pula disahkan buah pinggangnya rosak sejak Januari 2021 dan terpaksa mejalani dialisis sebanyak 3 kali seminggu. Kerana kesukaran mendapat tempat dialisis percuma, maka dia terpaksa menjalani dialisis di pusat dialisis swasta. Akibat tiada duit dialisisnya tertangguh-tangguh.
Puan Kalsom dimasukkan ke ICU HSA pada 3/3/2021 akibat kesukaran bernafas dan tidak sedar sehingga kini.
Yayasan Pendidikan Hidayah menyampai bantuan awal kepada mereka. Suami Makcik Kalsom telah meningal dunia. Kini Makcik Kalsom tinggal bersama anak lelakinya 21 tahun dan 13 tahun dalam sebuah bilik yang disewa.
Barang-barang sumbangan Yayasan Pendidikan Hidayah.

Isi borang berikut untuk menderma kepada Puan Kalsom

RM
akan ditambah yuran proses online.
Select Payment Method
Personal Info

NOTA PENGECUALIAN LHDN

Untuk mendapat pengecualian LHDN anda perlu mengisi nombor kad pengenalan anda (sekiranya derma peribadi) dan nombor SSM/ROS (sekiranya derma ini adalah bagi pihak syarikat).

Alamat juga perlu disertakan. Sekiranya derma peribadi, letakkan alamat sendiri dan sekiranya derma syarikat, letakkan alamat syarikat.

Terima kasih.

Donation Total: RM100.00

LATAR BELAKANG SELAMATKAN KELUARGA KALSOM

Masuk Hari ke-9, Ibunya masih belum Dialisis. Makin lemah. Sepanjang Masa, amir intai2 keadaan Ibunya dalam rumah.

Setelah borak2 lagi dengan keluarga ini, bersama banyak masa dengan Pemuda ini. Sisi yang baik saya dilihatkan atas perwatakan Pemuda ini.

“Tahun lepas.. adik Saya seorang baru meninggal. Masa Saya kecil lagi, ayah dah meninggal. Saya hanya ada ibu dan seorang adik Ting 1 yang tinggal. Saya akan jaga ibu saya, saya akan berbakti untuk ibu saya”

Anak ini, anak yang Solleh.

Jika bertemu dengan beliau. Santun dan sopan orangnya. Baik tutur katanya. Ketika di Bawa ke kedai utk membeli keperluan harian, beliau ambil dengan segan silu. Bila masuk ke dalam kereta, Ibunya tegur, “beras Tak ambil ke, Beras kan dah habis?”, Jawab beliau, “Segan ibu”. Mereka bukanlah orang yang memohon simpati jauh sekali ambil kesempatan. Beliau ikhlas ingin terus kan hidup dan masih agak “terkejut” dengan Peristiwa yang berlaku. Beliau betul2 saat ini perlukan bantuan.

Pagi ni (Hari ke-4), kami uruskan lagi untuk serah Borang. Namun, Masih belum Selesai. Kami kena Bawa ke Hospital semula, bertanyakan jumlah total kos. Kemudian kena jumpa tempat last beliau bekerja, usaha dptkan insuran tempat kerja. Kemudian, baki yang Tak cukup, baru mohon ke jabatan itu semula. Allah birokrasinya dan teknikalnya. Kasihan si yang bernyawa yang semakin kritikal. Ibu ini tiada kudrat untuk berjalan sana sini. Kasihanilah, bantulah. Jika keluarga ini yang urus A-Z, Saya rasa blh putus asa.

Hasil cadangan nitezen, dan borak2 dengan Beberapa orang. Maka, diusahakan ketika ini utk Bantu segera Ibunya yang telah “missed”, 3 kali rawatan Dialisis. Kerana faktor yang perlu ambil “Q”, dan kos jika buat di swasta.

Maka Hari ni, kami akan usahakan untuk bantu Dialisis, di Klinik Swasta.

Kerana amir, masih belum hidup no.accnya. Saya akan dahulukan no.acc saya sementara untuk mengumpul dana bagi tujuan kos Dialisis swasta. Moga terus boleh buat Hari ni.. harapnya.

Skali buat : Rm280
Sebulan: Rm3,500

Sakit beliau Kronik, kena buat dialisis seminggu 3 kali.

Insya Allah, Saya Bantu yang termampu wahai amir dan keluarga. Moga medium ini, buat yang membaca, boleh Bantu kluarga ini bersama. Jika Saya usahakan, perjalanan Saya… perlu melalui sebuah Proses yg ada “Q” nya. Hal yang perlu dibantu :

1) Kos rawatan Dialisis segera. Ibunya perlu dirawat dialisis segera, Masalah buah pinggang yg kronik. Telah lewat 9 Hari. (Jika ada yg blh sponser. Alhamdulilh)
2) Rumah yang baik utk beliau blh beribadah sebagai seorang Muslim sangat diperlukan ketika ini. Sekarang duduk 1 rumah, ada 5 keluarga yang Agama lain dan ada anjing d Sana sini dalam halaman rumah. Jika blh pindah ke Skudai, dekat dgn saya.. Saya berhasrat untuk membimbing dgn didikan agama. Moga menjadi anak Solleh pahala buat ibu Ayahnya.
3) Bantuan kerja untuk Pemuda ini, dekat dengan ibu dan adiknya. Hasil usaha kerja untuk menyara kos rawatan Ibunya, kehidupan keluarganya, makanan minum dan rumah sewa. 

(Sumber: Facebook Talhah Ajmain)

Sasaran Bantuan

Keluarga Makcik Kalsom

Ayanh sudah meninggal. Anak sulong pula diberhentikan kerja.

Bagaimanakah wang ini akan disalurkan?

Bantuan Sara Hidup

Bantuan sewa rumah dan makanan kerana tiada sumber pendapatan.

Bantuan Pendidikan

Membantu perbelanjaan persekolahan anak bongsu di tingkatan satu

Bantuan Perubatan

Membantu perbelanjaan perubatan terutamanya dialisis 3 kali seminggi.

SUMBANGAN ANDA DIKECUALIKAN CUKAI PENDAPATAN

Potongan di bawah subseksyen 44(6), Akta Cukai Pendapatan 1967, Nombor Rujukan: LHDN.01/35/42/51/179-6.8482. 
Tempoh kuatkuasa kelulusan: 1 Julai 2020 hingga 30 Jun 2025

Punca Kuasa

YPH ditubuhkan pada 10 Disemer 2018, di bawah Akta 258, Undang-undang Malaysia dengan nombor pendaftaran PPAB-26/2018. Agensi yang meluluskan ialah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri Malaysia.

Maklumat Akaun

YAYASAN PENDIDIKAN HIDAYAH
Bank Muamalat:  01020005432712

Hubungi Kami

YAYASAN PENDIDIKAN HIDAYAH
KM26, Kg Sinaran Baru, 
Jalan Johor Bahru, 
81300 Johor Bahru,
Johor Darul Takzim.

Tel: +6075574689
E-mel: [email protected]

Hakcipta Terpelihara © Pemegang Amanah
Yayasan Pendidikan Hidayah Berdaftar 2019.

MAKLUMANInfaq minima RM20

Untuk mengambil kira kos pengurusan, nilai minima Infaq Iftar ialah 2 pek bersamaan RM20.

Harap maklum
RM
tajaan minimum RM 20.00 untuk 2 orang.
Select Payment Method
Personal Info

NOTA PENGECUALIAN LHDN

Untuk mendapat pengecualian LHDN anda perlu mengisi nombor kad pengenalan anda (sekiranya derma peribadi) dan nombor SSM/ROS (sekiranya derma ini adalah bagi pihak syarikat).

Alamat juga perlu disertakan. Sekiranya derma peribadi, letakkan alamat sendiri dan sekiranya derma syarikat, letakkan alamat syarikat.

Terima kasih.

Donation Total: RM100.00